فریت بار از روشهای ارسال بار یا محموله از جایی به جای دیگر است. اگر تا به حال قصد سفر به کشوری دیگری داشته باشید و یا خواسته باشید یک وسیله را به جای دیگری که مسافت زیادی از محل شما داشته باشد ارسال کنید، به مشکل خوردهاید. درواقع نامه، اسناد و یا وسایل نسبتا کوچک یا متوسط جابهجایی سختی ندارند و به راحتی میتوانید به دفاتر پیشخوان بروید و بسته خود را پست کنید و با هزینه خیلی پایینی، بسته شما به مقصد ارسال میشود. اما این مورد در خصوص اجسام بزرگ یا بستههای ارسالی بزرگ، جواب نمیدهد.
درحقیقت ارسال اجسام با حجم بالا یا سنگین که از اندازه متداول بزرگتر باشند با پست قابل انجام نیست و درصورت امکان نیز هزینه بسیاربالایی دارد. در اینجا فریت بار گزینه پیشرو و درواقع راه حل مشکل ماست.
مشاوره تخصصی مهاجرت و کسب اقامت
به ارسال کالا، اثاث و یا اجسام نسبتا بزرگ از مسیرهای مختلف (زمینی، دریایی و هوایی) با وسایل نقلیه مختلف (کامیون، قطار، کشتی، هواپیما) به نقاط دیگر فریت بار میگویند.
برای انتقال بارها و محمولههای بزرگ یا زیاد بین دو نقطه به صورت زمینی انجام میشود. فریت بار زمینی هم از طریق جاده با کامیون و هم از طریق ریل راهآهن با قطار صورت میگیرد که به مجموعه آن فریت بار زمینی میگویند و برای فواصلی که خیلی دور نباشند یا انتقال هوایی میان آن دو بهصرفه نباشد مورد استفاده قرار میگیرند.
انتقال محمولههای مختلف با کشتی میان نقاط مختلف به فریت بار دریای معروف است. انتقال بار با کشتی نیازمند مراقبتها و ریزهکاریهای خاصی است که از پس هرکسی بر نمیآید. بهطورمثال برای انتقال بار با کشتی، محموله شما باید درون یک کانتینر قرار بگیرد و این موضوعی چالش برانگیز است زیرا اگر بار شما کم باشد و درون یک کانتینر مشترک جا بگیرد، اگر آن کانتینر بهخاطر مشکل یکی از بارهای درونش توقیف شود کالای شما که درون آن کانتینر است نیز توقیف میشود.
اگر بخواهید خودتان یک کانتینر اجاره کنید، ممکن است به علت کوچک بودن بار یا محموله شما اجاره یک کانتینر مجزا صرفه اقتصادی نداشته باشد. بهدلیل مسائلی مثل این، ارسال محموله ازطریق کشتی کار آسانی نیست و برای ارسال موفق و بیدردسر اثاث خود با کشتی باید تجربه انجام آن را داشته باشید.
اما اصطلاح فریت بار در ایران و درمیان مردم بیشتر برای ارسال هوایی کالاها به نقاط مختلف مرسوم است. هماهنگی امور و ارائه خدمات استفاده از این سرویس در گمرکات فرودگاهها انجام میشود و شما در بخش گمرک فرودگاههای ایران، میتوانید به هر کشوری که بخواهید محموله ارسال کنید و در گمرک فرودگاه هدف تحویل بگیرید. انتقال اثاثیه با این روش به دلایل مختلفی مانند سرعت بالا، ایمنی بیشتر (دور بودن از آفتاب و باد و باران برخلاف کشتی) و راحتی در تحویل گرفتن، محبوبیت بیشتری دارد و بیشتر از سایر روشها مورد استفاده قرار میگیرد. درواقع سرویس فریت بار هوایی برای آسان کردن خدمات حمل و نقل و جابه جایی بین مسافتهای زیاد شکل گرفته است.
این سرویس برای افراد مختلفی که میخواهند یک یا چند محموله بزرگ را میان دو یا چند شهر و کشور جابهجا کنند مفید است و به شدت به آن ها کمک خواهد کرد و موجب سهولت جابهجایی آن ها خواهد شد. برای مثال دانشجویی را درنظر بگیرید که میخواهد برای تحصیل به خارج از کشور برود و نیاز دارد برخی لوازم ضروریاش را با خود ببرد. اگر این وسایل ضروری در چمدان او جا نگیرد باید چهکار کند؟ یا تاجری را درنظر بگیرید که میخواهد یک قطعه بزرگ را که در خارج از کشور خریداری کرده است به کارگاهش در داخل کشور بیآورد. خدمات فریت بار برای این دسته از افراد طراحی شده و مشکل آنها را برطرف میکند.
با فرض اینکه شما خود مسافرهستید و قصد سفر با هواپیما به کشوری دیگر را دارید. میتوانید همراه خود حدودا ۳۰ کیلوگرم بار درون چمدان حمل کنید و به هواپیما ببرید، اما برای مقادیر اضافه آن باید مبالغ سنگینی به عنوان اضافه بار به شرکت هواپیمایی بپردازید. فریت بار به شما این امکان را میدهد که با هزینه بسیار پایینتری نسبت به اضافه بار (حدودا نصف آن) لوازم و اثاث خود را با هواپیما حمل کنید. فقط برای استفاده از آن نمیتوانید مثل اضافه بار، پای پرواز مبلغ آن را بپردازید و با خود ببرید. بلکه باید از چند روز قبل با گمرک فرودگاه و شرکت هواپیمایی هماهنگ کنید و درخواست بدهید.
در این بخش به ترتیب فرآیندی که برای ارسال اثاث از فرودگاه مبدا تا فرودگاه مقصد باید طی شود را باهم بررسی میکنیم.
برای ارسال محموله خود به مقصد مورد نظرتان باید از چند روز قبل با گمرک فرودگاه مبدا تماس بگیرید و هماهنگیهای لازم را با آن ها انجام دهید. در تماس با فرودگاه مبدا باید از قوانین و مقررات موجود برای ارسال بار و همچنین قوانین و مقررات فرودگاه مبدا و ممنوعیتهای قانونی هردو طرف، پرس و جو کنید. این امر بهدلیل زمان بر بودن و سنگینی کار در همان روزی که اقدام میکنید قابل انجام نیست و از قبل باید مقدمات آن را فراهم کنید.
بعضی کشورها دارای برخی محدودیتها هستند که به شما اجازه نمیدهند هرنوع باری که میخواهید را به آن کشور بفرستید. مثلا برخی از این محدودیتها ممکن است شامل مواردی مثل گل و گیاه، حیوانات خانگی و یا مواد آتشزا باشد و از قبل باید نسبت به آن آگاهی داشته باشید. شما در فرمهایی که برای ارسال محمولهتان در گمرک پر میکنید، این تعهدات را امضا میکنید و به رعایت آن ملزم میشوید. مدارکی که برای این موقعیت و ارسال محمولهتان، لازم دارید و باید آنها را ارائه دهید، توسط گمرک به شما اطلاع داده میشود ولی میتوانید از مشاورین این حوزه نیز کمک بگیرید.
بستهبندی محموله یک امر بسیار مهم در فرایند فریت بار است و انجام اشتباه آن ممکن است خساراتی به دنبال داشته باشد. اگر محموله شما درست و اصولی بستهبندی نشود، ممکن است اداره گمرک به شما اجازه بارگیری محمولهتان در هواپیما را ندهد. دراین صورت شما در بحبوحه بارگیری هواپیما و پرواز به مشکل میخورید و مجبور به باز کردن محموله و بستهبندی مجدد و اصولی آن میشوید. در ادامه مقاله جزئیات یک بستهبندی اصولی را برایتان نوشتهایم.
پس از بستهبندی اصولی باید بار خود را به انبار شرکت هوایی که بارتان قرار است توسط هواپیمای آن ارسال شود، ببرید. و در آنجا پس از بررسیهای لازم و تائید شرکت هواپیمایی برای تحویل گرفتن محموله، کالای شما در انبار شرکت خالی میشود تا در روز پرواز در هواپیما بارگیری شده و ارسال شود. در این مرحله محموله شما به نوعی پلمپ شده و تا مقصد قابل باز کردن نیست. این مورد برای حفاظت از کالای شما دربرابر دستدرازی به آن است.
وقتی شما میخواهید محمولهتان را بارگیری کنید و در هواپیما بگذارید باید برای شما یک گواهی بارنامه صادر شود که گرفتن آن ضروری است. بارنامه سندی است که ثابت میکند شما کالای X را با ابعاد مشخص شدهای در هواپیمای Y بارگیری کردهاید و محمولهتان نزد این هواپیما است. اگر این مدرک را گم کنید، درواقع سند مالکیت خود برروی کالایی که ارسال کردهاید را از دست دادهاید. پس در گرفتن بارنامه و نگهداری آن دقت کنید.
برای جلوگیری از هرگونه خطر احتمالی که ممکن است هواپیما یا محموله شما را تهدید کند، باید محموله خود را بیمه کنید. این کار یکی از الزامات فریت بار است و حتما توصیه میکنیم در انجام آن کوتاهی نکنید. علاوه براینکه ممکن است خود هواپیما دچار آسیب دیدگی شود و یا سقوط کند (هرچند با احتمال خیلی پایین)، دیده شده که در برخی موارد کالاهای ارسالی با این روش ضربه خورده و دچار آسیب دیدگی شدهاند. برای جلوگیری از این ضررهای احتمالی و گرفتن خسارت مالی درصورت وقوع حادثه، بهتر است بار و محموله خود را قبل از ارسال بیمه کنید.
طبق قوانین و مقررات موجود برای انتقال هوایی بار بهصورت فریت بار باید مسافر نیز حضور داشته باشد. درواقع شخصی که میخواهد محمولهای را با یک هواپیما به کشوری دیگر بفرستد، باید خودش یا یکی از بستگانش در آن هواپیما بلیط داشته باشد و همراه بار خود سوار هواپیما شود و سفر کند. این موضوع از ملزومات امر فریت بار هوایی است.
برای یک بستهبندی مناسب و درست که هم گمرک فرودگاه و شرکت هواپیمایی اجازه بارگیری به شما بدهند و هم محمولهتان دچار آسیب دیدگی نشود، رعایت نکات زیر مفید است.
اگر اثاثیه خود را در بستهها و کارتنهای زیادی پخش کنید، جای بیشتری در بخش بار هواپیما اشغال کردهاید و مجبور به پرداخت هزینه بیشتری برای آن میشوید. همچنین اگر هر کارتن را زیاد پر کنید و وزنی بیشتر از تحمل آن درونش بگذارید، هم ممکن است بارتان آسیب ببیند و هم امکان دارد که قبل از آن خود فرودگاه اجازه بارگیری به شما ندهد.
برای بستهبندی کالایخود باید جنس آن را در نظر بگیرید. مثلا اگر کالایی که میخواهید با هواپیما ارسال کنید یک ماشین لباسشویی است، بهتر است از باکسهای چوبی و نردهدار در بستهبندی آن استفاده کنید تا از ایمن بودن لباسشویی در تکانهای احتمالی هواپیما مطمعن باشید. یا اگر قصد ارسال بوفه تزئینی خود را دارید، بهتر است برای بستهبندی آن از پلاستیکهای بادی محافظ استفاده کنید و دورتا دور آن بکشید که در اثر برخوردهای کوچک با اجسام اطرافش در بخش بار هواپیما دچار زدگی نشود.
درنظر داشته باشید در فرآیند فریت بار جنس چیزی که میخواهید محموله خود را با آن بستهبندی کنید بسیار مهم است. درواقع شما نمیتوانید کالای خود را هرطور که دوست دارید و با هر چیزی بستهبندی کنید. مثلا اگر بخواهید یک صندلی را با جعبه ضخیمی از جنس آلمینیوم بستهبندی کنید به این علت که قیمت خود جعبه آلمینیومی بالاست و خودش ممکن است یک نوع صادرات باشد، فرودگاه جلوی شما را میگیرد و اجازه بارگیری به شما نمیدهد.
همچنین بعضی از کشورها در بحث فریت بار قوانین مخصوص خودشان را دارند و اجازه ورود بعضی از بستهبندیها را صادر نمیکند. ای موضوع را باید از شرکت هواپیمایی که میخواهید محموله خود را به هواپیمای آنها بدهید بپرسید و از شرایط تحویل بار در فرودگاه کشور مقصد آگاه شوید.
در گوشهها و قسمتهای حساس بار خود حتما از ضربهگیر استفاده کنید تا محمولهتان بهطورسالم و با ایمنی بیشتری به مقصد برسد. همچنین سعی کنید هیچ لقی در قرارگیری محمولهتان وجود نداشته باشد، چون ممکن است ماموران شرکت هوایی از شما بخواهند آن را برطرف کنید تا بستهتان در حالت عادی بدون لغزندگی ایستاده باشد.
احتمالا مهمترین مسالهای که در فرآیند ارسال کالا با این روش وجود دارد، میزان هزینههای لازم در مراحل مختلف ارسال است. برای خیلی از افرادی که قصد جابهجایی اثاثیه خود به خارج از کشور را دارند، آگاهی از این موضوع در تصمیم آنها بسیار مهم و اساسی است. درباره میزان هزینههای فریت بار لازم است بدانید که به عوامل مختلفی بستگی دارد. اینکه به چه کشوری میخواهید بروید، چه نوع اثاثی را میخواهید انتقال دهید، ابعاد و حجم و وزن بار شما چه اندازه است و از چه خطوط هوایی میخواهید استفاده کنید، همه و همه در میزان هزینه تمام شده برای شما تاثیرگذارند.
در ایران برای تکمیل فاکتور هزینههای فریت بار درنهایت ۹ درصد مالیات برارزش افزوده به آن اضافه میشود. البته این هزینه در همه جای دنیا توسط دولتها گرفته میشود و مخصوص به ایران نیست.
شرکت هوایی برای تحویل گرفتن بار شما و جابهجایی آن در انبار و نگهداری از آن تا روز پرواز هزینهای از شما بابت خدماتش دریافت میکند که در معمولا در فاکتور نهایی اعمال میشود.
قوانین و مقررات کشورهای مختلف در سیستم حمل و نقل هواییشان و همچنین تفاوت مسافت هرکدام از آنها با ایران باعث میشود که هزینه فریت بار در بعضی از آن ها با دیگری متفاوت باشد. بهطور مثال هزینههای انتقال ۱۰۰ کیلو بار با هواپیمای ایرانایر از ایران به فرودگاه آمستردام هلند تقریبا برابر با ۹ میلیون تومان است و همین بار با همین وزن و توسط همین شرکت برای اینکه به شهر میلان ایتالیا برسد، ۷ میلیون تومان هزینه برمیدارد.
تعریف وزن حقیقی و وزن حجمی
وزن حجمی یک معیار برای محاسبه حجم بار است که به این صورت محاسبه میشود : ۶۰۰۰ / ( ارتفاع * طول * عرض)
توجه داشته باشید که برای محاسبه طول و عرض و ارتفاع از مقیاس سانتیمتر استفاده میکنیم.
وزن حقیقی نیز همانطور که از اسمش پیداست وزن واقعی و عادی محموله است. که با رفتن روی بازکول مشخص میشود.
شرکتهای هوایی برای بیشترین بهرهوری از سیستم فریت بار، از میان وزن حجمی یا وزن واقعی بار، هرکدام بیشتر بود را به انتخاب خودشان در فاکتور هزینهها اعمال میکنند و بیشترین هزینه ممکن را از مشتری دریافت میکنند.
برای درک بهتر این موضوع بد نیست بدانید که شرکتهای هوایی بهطور میانگین هر مترمکعب فضا را حداقل ۱۶۷ کیلوگرم درنظر میگیرند و قیمت را برای شما طبق آن محاسبه میکنند. مثلا اگر بسته شما ۱ متر مکعب فضا را داخل هواپیما اشغال کرده باشد و وزن آن ۵۰ کیلوگرم باشد، از شما هزینه ۱۶۷ کیلوگرم را میگیرند و اگر وزن همان محموله که ۱ مترمکعب فضا را اشغال کرده، بیشتر از ۱۶۷ کیلوگرم باشد، هزینه را برطبق وزن واقعی محموله از شما دریافت میکنند.
یک نکته خیلی مهم در فریت بار هوایی مساله تک مسیره یا چند مسیره بودن خطوط هوایی و هواپیمای موردنظر است. سفر تک مسیره یعنی هواپیما از شهر A مستقیم به شهر B میرود و در مسیر توقف ندارد، اما سفر چند مسیره یعنی هواپیما درحین حرکت از شهر A به شهر B ، بین یک یا حتی چند شهر توقف میکند. توصیه قطعی ما این است که اثاث خود را با یک سفر به مقصد مورد نظر بفرستید و از خطوط هوایی چند مسیره استفاده نکنید. دلایل این مخالفت را در زیر میخوانیم.
هزینههای فریت بار شما با استفاده از خطوط چند مسیره بالاتر میرود و بیدلیل هزینه حمل و نقل اثاثیه خود به شهرهایی که به شما مربوط نیستند را باید بپردازید. متاسفانه مسافران ایرانی برای سفر به بعضی از کشورها با این محدودیتها روبهرو هستند و نمیتوانند خودشان یا وسایلشان بهطور مستقیم از ایران به آن کشورها بروند و باید در مسیر هواپیمایشان را عوض کنند و با هواپیمای کشور دیگری به کشور هدف بروند.
درواقع این امر بهدلیل روابط ناخوشایند سیاسی بین دو کشور است که مانع فرود هواپیماهای این دو کشور در فرودگاههای یکدیگر میشود. مثلا کسانی در ایران قصد سفر به کانادا را دارند باید ابتدا با هواپیماهای شرکتهای ایرانی به کشور دیگری مثل فرانسه بروند و در فرودگاه از هواپیما پیاده شده و سوار هواپیمای یک شرکت خارجی شوند و به کانادا بروند.
محموله شما احتمالا در هر فرودگاه از هواپیما پیاده شده و به انبار منتقل آنجا منتقل میشود و برای پرواز بعدی سوار هواپیمای دیگری میشود تا در فرودگاه فرود بیآید و همین فرآیند طی شود. خیلی روشن است که در طول این جابهجاییهای اضافی در فرودگاههای بین مسیر ممکن است به محموله و کالای شما آسیب برسد و سلامت آن به خطر بیافتد. پس تا جای ممکن از سپردن اثاثیه و کالاهای خودتان به این خطوط هوایی خودداری کنید.
هرکشوری قوانین و مقررات و همچنین محدودیتهای مخصوص خودش را دارد و با یکدیگر متفاوت هستند. توصیه ما این است که قبل از اقدام برای فریت بار حتما از قوانین و ممنوعیتهای کشور مقصد مطلع شوید و آنها را بشناسید، تا درهنگام ترخیص بار در آنجا دچار مشکل نشوید. اما بهطورکلی ممنوعیتهایی در خطوط هوایی وجود دارد که خوب است آنها را بشناسید. درادامه لیست این مواد و اجناس ممنوعه در حمل و نقل هوایی را مشاهده میکنیم.
دراین مطلب معنی فریت بار را توضیح دادیم و گفتیم که در سه دسته زمینی، دریایی و هوایی کار میکند و تفاوتشان با هم را بررسی کردیم. یادآوری میکنیم که فریت بار هوایی بهترین گزینه برای جابهجایی در مسافتهای زیاد است و به همین دلیل انتخاب یک ایرلاین مناسب برای انتقال بار شما از مبدا به مقصد موردنظرتان بسیار مهم است.
توصیه هرمس اپلای این است که برای انتخاب بهترین شرکت و آژانس مسافرتی با تعداد خیلی زیادی از آنها تماس بگیرید، شرایط و نحوه سرویسدهی تکتک آن ها را بررسی کنید و با یکدیگر مقایسه کنید و هرکدام که هم از نظر قیمتی و هم از نظر خدمات و پشتیبانی بهتر بود انتخاب کنید و انتقال محمولهتان را به آن ها بسپارید. درنهایت توصیه میکنیم که حتما قبل از استفاده از خدمات آن، از کالاهای ممنوعه پرواز کشور مقصد کسب اطلاع کنید.
اگر هنوز سوال و ابهامی برات مونده، فرم مشاوره رو پر کن تا ما با شما تماس بگیریم.
سوالات مهاجرتی خود را در این قسمت مطرح کنید ،حداکثر تا دو روز کاری پاسخ داده خواهد شد.