اگر از آن دسته افرادی هستید که رؤیای تحصیل در کشورهای دیگر را در سر میپرورانید، ابتدا بهتر است با تفاوت کالج و دبیرستان آشنا شوید و با آگاهی کاملتری نسبت به مهاجرت یا تحصیل اقدام کنید. به همین علت، در این مقاله سعی داریم ده فرق بین کالج و دبیرستان را برای شما بیان کنیم و دید وسیعتر و اطلاعات کاملتری را در اختیارتان قرار دهیم. سیستم آموزشی در هر یک از کشورهای جهان متفاوت با سایرین است. در بعضی کشورها ممکن است بعد از پایان دوره دانشآموزی مستقیماً به دانشگاه بروید و در برخی دیگر شاید تمایل داشته باشید بعد از دبیرستان و قبل از دانشگاه، دورههایی را تحت عنوان کالج بگذرانید. کالج میتواند مقصد نهایی افراد برای دریافت سریعتر مدرک یا ورود زودتر به بازار کار باشد. بر همین اساس، برخی بعد از پایان دبیرستان، ورود به کالج را بر دانشگاه ترجیح میدهند. اگر می خواهید بدانید که تفاوت کالج و دبیرستان چیه؟ تا انتها همراه ما باشید.
مشاوره تخصصی مهاجرت و کسب اقامت
در اولین قدم لازم است با دبیرستان و کالج و قوانین آنها آشنا شویم تا مسیر بهتری را برای بررسی تفاوت های بیشتر آنها بپیماییم. یکی از مهم ترین مشخصههای دبیرستان این است که دانش آموز بعد از مقطع دبستان و راهنمایی لازم است به دبیرستان وارد شود. (این اصل تقریباً در تمام کشورها ثابت است.) در حقیقت، فرد دبیرستان را میتواند یک مقطع اجباری و پیش رو در نظر بگیرد که تحصیل در آن تماماً رایگان و بدون هزینه است و سن قانونی ورود به آن از ۱۴ الی ۱۸ سال محسوب میشود.
در مقابل، کالج محیطی است که دانشجو بعد از ورود به دبیرستان و اتمام آن، تصمیم میگیرد در این محیط شرکت کند و راه سخت دانشگاه را در پیش نمیگیرد. حقیقت آن است که کالج مانند یک آموزشگاه خصوصی دانشجو را در مدت زمانی دو الی چهار ساله برای بازار کار و اجتماع آماده میکند. ورود به کالج کاملاً اختیاری است و برای شرکت در آن، دانشجویان لازم است هزینههایی را بپردازند که مقدار دقیق آن به نوع کالج و خدمات ارائه شده آنها بستگی دارد.
از دیگر تفاوت کالج و دبیرستان میتوان گفت که در دبیرستان وظایف و چارتهای درسی برای دانشآموزان مشخص میشود و آنها موظف هستند بر طبق جداول معلوم شده کلاسهای تحصیلی خود را سپری کنند. درصورتیکه در کالج دانشجو میتواند واحدهای موردنظر را آنچنان که علاقه دارد، بگذراند و اجباری به سپری کردن دروس غیر دلخواه وجود ندارد.
همانطور که گفته شد، دبیرستان یک مقطع اجباری و کالج یک انتخاب اختیاری است؛ بنابراین میتوان فهمید که استقلال فرد در دبیرستان بسیار کمتر از کالج است. در زیر به برخی ازتفاوت کالج و دبیرستان در حیطههای استقلال شخصی، شخصیتی، مالی و سلامت میپردازیم.
از تفاوت کالج و دبیرستان در زمینه آزادی شخصی میتوان به این اشاره کرد که دانشآموزان در دبیرستان برای شرکت در کلاسهای فوقبرنامه، جشنها و مراسمهای دیگر باید از جانب والدین مجوز دریافت کنند، درحالیکه در کالج این خود دانشجویان هستند که تصمیم میگیرند در چه مراسم یا کلاسهایی شرکت کنند. افزون بر این، روابط اجتماعی در کالج گستردهتر از دبیرستان است و دانشجویان نسبت به دانشآموزان با افراد بیشتری در روزمره ملاقات دارند.
همچنین در کالج دانشجو مسئول تمام تصمیمات و کارهایی است که انجام میدهد و برای توجیه و توضیح درباره هر کدام، تنها فرد پاسخگو محسوب میشود، درحالیکه در دبیرستان والدین و معلمان به صورت مداوم با یکدیگر در ارتباط هستند و تلاش میکنند الگوهای رفتاری مناسبی را به دانشآموزان معرفی کنند.
مورد دیگر و مهمی که در این حوزه وجود دارد، استقلال شخصی است. در دبیرستان، تمامی نیازهای دانشآموز توسط خانواده رفع میشد و در منزل والدین خود سکونت داشتند؛ درصورتیکه در کالج ممکن است به شهری دیگر بروند و آپارتمان مستقل داشته باشند و یا در شهر خود مستقلاً زندگی کنند.
از سوی دیگر، در این مقطع دانشجو باید بداند بهتنهایی زندگی کردن چه مسئولیتهایی را برای او رقم زده است. دانشجویان در کالج یاد میگیرند چگونه امور مالی و کاری خود را مدیریت کنند، چگونه فعالیتهای روزانه خود را مانند لباس شستن، تمیزکاری یا تهیه غذا را به انجام برسانند و چگونه میتوانند کار، زندگی و درس را با یکدیگر نظم ببخشند.
علاوه بر استقلال شخصیتی، استقلال مالی نیز از دیگر تفاوت کالج و دبیرستان به شمار میرود. در دبیرستان، دانشآموز از نظر مالی به پدر و مادر خود متکی بود؛ ولی در کالج دانشجو باید بتواند هزینههای خود را مدیریت کند و منبع درآمدی را برای خود به دست آورد.
باتوجهبه آنکه انتظار میرود دانشجو در کالج از بسیاری جهات به خود تکیه کند، درباره سلامت نیز این امر صادق است. در کنار تمام امور درسی، کاری و شخصی، اهمیت به تغذیه و سلامت بدن از مهمترین مسائل است. در شرایطی که دانشآموز دبیرستانی از گفتهها و مراقبتهای والدین برای سلامتی خود بهره میبرد، دانشجوی کالج بهتر است با انجام ورزش و وعدههای غذایی که با توجه به شرایط دانشجویی اغلب ارزانقیمت خواهند بود، به بدن خود اهمیت دهد.
وضعیت کلاسها در دبیرستان و کالج با یکدیگر متفاوت است، از جمله این تفاوتها عبارتاند از:
در دبیرستان، دانش آموزان ۶ ساعت در روز و بهطورکلی ۳۰ ساعت در هفته را در کلاس سپری میکنند که تمام آنها در نوبت صبح است، اما در کالج بین ۱۲ الی ۱۶ ساعت کلاس خواهند داشت و این زمان میتواند در صبح، ظهر و عصر باشد.
در دبیرستان، دانشآموزان ۳۶ هفته تحصیلی را در کنار استراحتی طولانیمدت در تابستان و تعطیلاتی مختصر در بهار میگذرانند. این در حالی است که دانشجویان در کالج سال تحصیلی خود را به صورت دو ترم ۱۵ هفتهای سپری خواهند کرد و تعطیلات آنها شامل یک فرجه هفتروزه برای امتحانات، تعطیلات کوتاهمدت زمستانی و بهاری و استراحت تابستانی است.
دانشآموزان در دبیرستان قرار نیست با افرادی زیادی در یک کلاس حضور داشته باشند، تعداد شاگردان هر کلاس حداقل ۲۰ و حداکثر ۳۵ نفر است. ولی در کالج وضعیت تفاوت دارد. تعداد دانشجویان در هر کالج ممکن است متفاوت باشد اما به طور متوسط در بازه ۲۰ الی ۱۰۰ نفر میتوانند در هر کلاس شرکت داشته باشند.
تفاوت کالج و دبیرستان درباره برنامه درسی به این صورت است که دانشجو در کالج با همراهی مشاور میتواند برنامه ترمی خود را ترتیب دهد، اما در دبیرستان دانشآموز در تنظیم برنامه کلاسی دخیل نیست و معلمان و مدیران هستند که این چینش را انجام میدهند.
درباره مطالعه در دبیرستان و درسخواندن در کالج تفاوتها اغلب شخصی به نظر میرسد و ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد اما بهطورکلی در دبیرستان، دانش آموزان کتابهای درسی و منابع مشخصی را در اختیار دارند و برای امتحان پایان ترم میبایست از این منابع معین استفاده کنند. اما در کالج اینگونه نیست. دانشجویان ممکن است هیچ منبع مشخصی را در دسترس نداشته باشند و مجبور باشند از تمام سخنان استادان، کتابها و مقالههای مرتبط و یا کنفرانس های ارائه شده بهره ببرند.
از سوی دیگر، در دبیرستان ممکن است دانشآموزان تنها شبهای امتحان مطالعه داشته باشند و به همین مقدار بسنده کنند؛ درحالیکه تفاوت کالج و دبیرستان در این است که دانشجویان ملزم هستند در طول ترم بهمراتب دروس خود را مطالعه کنند؛ چراکه حجم مطالب در کالجها بسیار بیشتر از دبیرستان است و اکتفا به شب امتحان، دانشجو را در شرایط نامناسبی قرار میدهد.
همچنین در دبیرستان به علت تعداد کم افراد، معلمان در طول سال تحصیلی از دانش آموزان شناخت کافی پیدا میکنند و باتوجهبه تکالیف انجام شده از سوی آنها، میتوانند در نمرات پایانی با دست بازتری عمل کنند. اما در کالج تعداد دانشجویان باعث میشود استادان نسبت به تمام دانشجویان آشنایی کافی نداشته باشند و همین عامل باعث میشود دانشجوها ساعات بیشتری را به مطالعه جهت کسب نمرات بهتر اختصاص دهند.
موضوع امتحان بهعنوان یک مسئله مهم هم در کالج و هم دبیرستان مطرح است. هر کدام از این دو شرایط و موضع متفاوتی نسبت به امتحان دارند. در دبیرستان، روال معلمان به اینگونه است که پیش از امتحان جلسات حل تمرین و رفع مشکل برگزار میکنند و مباحث مهم امتحانی را که از آن قسمتها سؤال طرح کردهاند، در اختیار دانشآموزان قرار میدهند. بعد از برگزاری امتحان و اعلام نمرهها، دانشآموزان میتوانند در مورد نمره خود معترض باشند و معلمان نیز درخواست آنها را قبول و تجدیدنظر میکنند.
در کالج اوضاع تا حدودی چالشبرانگیزتر است. برگزاری جلسات حل تمرین امر متداولی نبوده و استادان در طرح موارد امتحانی با دست بازتری عمل میکنند. آنها از نمونههای تستی تعداد کمتر و از سؤالات تشریحی تعداد بیشتری مسئله طرح میکنند و اغلب به دنبال تحلیلهای شخصی و علمی دانشجویان هستند. درباره امتحان دو نکته مهم دیگر نیز وجود دارد که به شرح زیر هستند:
تفاوت کالج و دبیرستان در تعداد امتحانات برنامهریزی شده نیز مشهود است. در مقطع متوسطه امتحانات به طور مکرر برگزار میشوند و به جز امتحانات پایانی، بودجه بندی درسی در سایر پرسشهای کتبی یا شفاهی، با حجم کمتر است ولی در کالج امتحانات بهندرت و با حجم بالایی از مطالب به مرحله برگزاری میرسند.
تعیین زمانبندی امتحانات در مدارس به این شکل است که تمام وقایع و امتحانات دیگر را در نظر میگیرند و سپس زمان دقیق هر امتحان را با دقت به عدم تداخل با یکدیگر تعیین میکنند. این امر درباره کالج صدق نمیکند. استادان در کالج بدون توجه به زمان سایر امتحانات، روز و ساعت موردنظر خود را انتخاب خواهند کرد و این به دانشجویان بستگی خواهد داشت که هر درس را در ابتدای ترم با نظر به امتحانات آن دروس برگزینند.
همانطور که استادان و معلمان در شیوه برگزاری امتحانات رویکردهای متفاوتی داشتند، در اعمال نمرات نیز این تنوع وجود دارد. تاکنون قوانین سختگیرانهتری در کالج نسبت به دبیرستان مشاهده شده و این قوانین در مورد نمرههای دانشجویان نیز مشهود است. از تفاوت کالج و دبیرستان در نمرات میتوانیم بگوییم:
۱) در دبیرستان برای تمام کارها و تحقیقهایی که در طول سال تحصیلی ارائه شدهاند، نمره اضافی اعمال میشود که در افزایش نمره پایانی مؤثر است. اما در کالج ممکن است استاد فعالیتهای در طول ترم را چندان محاسبه نکند و نمره برگه را معیار نهایی و اصلی بداند.
۲) در مقطع متوسطه امکان دارد دانش آموزان در بعضی از پرسشهای کتبی و شفاهی نمرات ضعیفی کسب کنند که تأثیرگذاری کمی در نمره پایانی خواهند داشت ولی در کالج دانشجویان بهتر است از ابتدا به نمرات خود و پرسشهای برگزار شده توجه کنند؛ زیرا در نمرات پایانی تأثیرگذار هستند.
۳) در دبیرستان تکالیفی که انجام داده میشوند، بخش مهمی از نمره پایانی را تشکیل میدهند؛ درصورتیکه در کالج مقالههای معتبری که نگارش شدهاند و پروژههای مهم علمی در نمره تأثیر میگذارند و تکلیفها نمیتوانند ملاک مهمی برای اعمال نمره توسط استادان باشند.
۴) با آنکه استادان در کالج فرصت کمتری برای تعامل با دانشجویان دارند اما تلاش افراد شایسته را نادیده نخواهند گرفت و این موضوع در دبیرستان نیز وجود دارد؛ بنابراین در میان تفاوت کالج و دبیرستان میتوان به نمونههایی از شباهتها نیز اشاره کرد.
در بحث تفاوت کالج و دبیرستان لازم است به فرق میان مدرسان هر یک از این دو محیط نیز اشاره کنیم. در دبیرستان، دانشآموزان با معلمان سروکار دارند و در کالج دانشجوها با استادانی کلاس خواهند داشت که از مقام علمی بالاتری نسبت به مدرسه برخوردارند. در دبیرستان، معلمها مانند راهنمایی هستند که تکالیف را یادآوری میکنند، برای بررسی آنها زمان فراوانی را صرف خواهند کرد و اشکالات دانشآموزان را از این طریق شناسایی کرده و به آنها یادآور میشوند.
در کالج دانشجویان نباید انتظار همچنین روندی را داشته باشند. اینکه استادان از شاگردان خود تکلیف بخواهند، یک امر اختیاری است و امکان دارد یک استاد از چنین موضوعی استقبال نکند. از سوی دیگر، آنها احساس مسئولیتی نسبت به یادآوری تکالیف و اشکالات دانشجویان ندارند. همچنین استادها در کالج ممکن است منابع مشخصی را به شما معرفی نکنند و سخنان بیوقفه خود هنگام تدریس را ملاک آزمون قرار دهند؛ حتی امکان اینکه کلاس خود را تنها از طریق ارائه کنفرانسهای دانشجویان مدیریت کنند، بسیار است.
این رفتار استادان در کالج در مقابل عملکرد معلمان مدارس قرار دارد. معلمان به صورت مداوم با دانشآموزان در ارتباط هستند و کتابهای درسی را اصلیترین منبع امتحانی قرار میدهند. آنها غیبت دانشآموزان را پیگیری میکنند، درحالیکه برای استادان کالج این موضوعی نیست که تمایل به پیگیری داشته باشند.
در دوره دبیرستان نقش اعضای مدیریتی، خانوادهها و مشاوران در مقایسه با دوران کالج متغیر است، به همین دلیل به بررسی تفاوت کالج و دبیرستان در زمینه نقش خانواده و مدیران و دلایل آن میپردازیم.
در دبیرستان، دانشآموزان با معلمان، مدیران و معاونت سروکار دارند و بهخوبی آگاه هستند در صورت بروز هرگونه مشکل، جلساتی با والدین آنها برگزار خواهد شد. در واقع ارتباط مؤثر و لینکی قوی میان مدرسه و خانواده وجود دارد. از طرف دیگر، والدین میتوانند در امور مدیریتی مدارس نقش داشته باشند و کمکهای مالی یا مشورتی خود را به دبیرستان ارائه دهند.
چنین شرایطی در کالج وجود ندارد. در واقع در کالج دانشجو با استادان و مدیران کالج در ارتباط است و میان این اعضا و خانواده دانشجو لینکی وجود ندارد. دانشجو مسئول تمام کارها و نمراتی است که انجام داده و کسب کرده و در صورت بروز هر خطایی مستقیماً خود او را در جریان میگذارند. این موارد از جمله تفاوت کالج و دبیرستان به شمار میروند.
در دوره متوسطه مشاوران مدرسه تلاش میکنند تا وضعیت دانشآموزان را زیر نظر بگیرند و به بررسی ثبات نمرات یا تغییر آنها مشغول شوند. مشاوران در مدرسه در تدوین و تنظیم چارت درسی به مدیران کمک میکنند تا با تهیه یک برنامه تحصیلی منظم و سازگار با دانشآموزان، سال تحصیلی کمفشاری را برای آنها رقم بزنند. همچنین آنها شرایط دانشآموزها را برای والدین شرح میدهند تا در جریان امورات فرزندانشان باشند.
در کالج اوضاع تا حدودی فرق خواهد داشت. مشاوران در کالج ممکن است از اعضای هیئتعلمی باشند و در تحقیق، آموزش و مدیریت امور به دانشجویان خود یاری میرسانند. آنها با والدین دانشجویان در ارتباط نخواهند بود، مگر آنکه شرایطی مهم یا اضطراری به وقوع بپیوندد. از سوی دیگر، مشاوران در کالج برخلاف دبیرستان نمیتوانند پیگیر مستمر وضعیت دانشجوها باشند و از آنها انتظار دارند تا امورات خود را بهخوبی و مستقلتر سامان بخشند.
در خصوص هزینه های کالج و دبیرستان میتوان اظهار داشت که دبیرستانها برای دانش آموزان رایگان هستند و در بازه سال تحصیل هزینه بسیاری از دانش آموزان دریافت نمیشود. کتابهای درسی عموماً کمترین هزینه را دارند و کلیه خدمات موجود در دبیرستان برای تمام دانش آموزان رایگان است یا با هزینه بسیار ناچیزی در دسترس قرار میگیرند. در مقاطع متوسطه هزینهای اگر وجود داشته باشد، اغلب برای اردوها و سفرها، جشنها، رویدادهای مخصوص یا ازایندست پرداخت میشود.
در سوی مقابل، تفاوت کالج و دبیرستان درباره هزینهها قابلدرک است. کالجها مؤسساتی خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی هستند که از دانشجویان شهریه دریافت میکنند و این شهریه بسته به نوع کالج متفاوت محاسبه میشود. شهریه کالج های دولتی به ۱۱۰۰۰ دلار و هزینه مؤسسات خصوصی تا نزدیکی ۳۶۰۰۰ دلار در سال میرسد. این در حالی است که این ارقام برای هر نوع کالجی میتواند بیشتر یا کمتر باشد.
هزینه اشخاص در دوره متوسطه و کالج تنها به شهریه محدود نمیشود. در دوره دبیرستان، دانشآموزان هنوز استقلال مالی به دست نیاوردهاند و متکی به خانواده خود هستند اما در دوره کالج هزینههایی چون خوابگاه و خوراک نیز وجود دارند. شهریه سالیانه خوابگاه برای کالجهای دولتی ۱۱۰۰۰ و در خصوص کالجهای خصوصی ۱۲۰۰۰ الی ۱۳۰۰۰ دلار است. با این حساب یک دانشجو هزینههای بیشتر را نسبت به یک دانشآموز متحمل میشود و این هزینهها برای دانشجویان بین المللی بالاتر نیز خواهد بود.
یک مشخصه مهم در تفاوت کالج و دبیرستان آن است که بازه زمانی کالج میتواند دوساله و یا چهارساله باشد. در مدت تحصیل دو سال، دانشجو پس از فارغ تحصیلی موفق به اخذ مدرک کاردانی خواهد شد و در مدت چهار سال، مدرک کارشناسی را دریافت خواهد کرد. این شرایط باوجودآنکه مسیر فارغ تحصیلی سختتری را برای دانشجو رقم میزند و او ملزم به پرداخت شهریه بیشتری است، اما راه ورود به بازار کار را راحتتر کرده و موقعیتهای شغلی مناسبتری را به ثمر میآورد.
برای دریافت مدرک فارغ تحصیلی در کالج لازم است که دانشجویان مطابق با استانداردها و اصول مؤسسه، نمره C و یا 2.0 را به دست بیاورند. ممکن است این معدل برای رشتهها یا دپارتمانهای دیگر متفاوت باشد اما آنچه که بیان میکنیم، میانگینی از اکثر کالجها است. در مقابل در دبیرستان دانشآموزان تنها در صورتی دانشآموخته خواهند شد که در تمام سالهای تحصیلی نمره D یا بالاتر را کسب کرده باشند؛ این نمره ضامن تأیید صلاحیت آنها برای خروج از مدرسه است.
در کالج، فرد باتوجهبه زمانهایی که گذرانده است، مدرک کاردانی یا کارشناسی را دریافت میکند و به دلیل اعتبار این مدارک، نسبت به اخذ مشاغل موردعلاقه خود میتواند اقدام کند. در طرف دیگر، دانشآموزان در ابتدای مسیر ادامه تحصیل در محیطهای معتبر علمی قرار میگیرند و میتوانند خود را برای کالج یا دانشگاه آماده کنند.
باتوجهبه تمام موارد گفته شده میتوانیم ذکر کنیم تفاوت کالج و دبیرستان بسیار بوده و نمیتوانند بهعنوان جایگزین یکدیگر به کار بروند. گذراندن مقطع دبیرستان دروازه ورود به کالج است و دانشجویان در این محیط علمی میتوانند رشته موردنظر خود را دنبال کنند و مسیر را برای دریافت موقعیتهای شغلی دلخواه مهیا سازند. آنچه که اهمیت دارد، تعیین هدف توسط فرد و آگاهی از توانمندی های خود است تا تصمیم گیری بهتری برای ورود به کالج و دانشگاه داشته باشد. در این مقاله ما تلاش کردیم تا فرق بین کالج و دبیرستان را بهعنوان دو فضای علمی مهم برشماریم تا سهم خود را در انتخاب آگاهانه تر شما ایفا کنیم. اگر همچنان پاسخ این سوال که: تفاوت کالج و دبیرستان چیه؟ برایتان مبهم است، کارشناسان هرمس اپلای پاسخگوی شما هستند.
اگر هنوز سوال و ابهامی برات مونده، فرم مشاوره رو پر کن تا ما با شما تماس بگیریم.
سوالات مهاجرتی خود را در این قسمت مطرح کنید ،حداکثر تا دو روز کاری پاسخ داده خواهد شد.
سلام و وقت بخیر. من ۲۱ سالمه دیپلم ندارم میخوام میتونم کالج بدون دیپلم ثبت نام کنم
سلام سحر عزیز وقتتون بخیر
خیر متاسفانه بدون داشتن مدرک دیپلم امکانش وجود نداره.
سلام و وقت بخیر من دیپلم ندارم ۲۱ سالمه میخوام در کشور دیگر دیپلم بگیرم آیا امکانش هست
سلام سحر عزیز وقتتون بخیر
در صورت ثبت نام در مدارس ایرانی ترکیه شانس اخذ دیپلم را دارید.
سلام و وقت بخیر آیا گذراندن دوره کالج در کشور دیگر کمکی به پذیرش تحصیلی در دانشگاه و اخذ بورسیه در همون کشور میکنه؟
سلام وقتتون بخیر .
در اکثر موارد بله اما باز هم بستگی به کشور مقصد داره .