استارتاپ کانادا مخصوص کسانی است که صاحب ایدههای نوآورانه هستند و میخواهند براساس این ایدهها، یک کسبوکار را راهاندازی و اشتغالزایی کنند. کارآفرینانی که به دنبال راهاندازی یک استارتآپ در کشور کانادا هستند باید حمایت سازمانهای مجاز را جذب کنند. پس از دریافت نامه حمایتی، نوبت به درخواست ویزای استارتاپ کانادا میرسد. برای شروع یک استارتاپ موفق در کانادا، باید با قوانین و ضوابط مربوط به آن آشنا شوید. در ادامه، خواهیم گفت که این قوانین و ضوابط چه هستند و چگونه میتوان یک استارتاپ موفق را در کشور کانادا راهاندازی کرد.
قبل از آنکه دربارۀ برنامه مهاجرتی استارتاپ کانادا صحبت کنیم، لازم است بدانیم که در کشور کانادا به چه کسبوکارهایی استارتاپ گفته میشود و چرا کشور کانادا، یک کشور مناسب برای راهاندازی استارتاپ است.
مشاوره تخصصی مهاجرت و کسب اقامت
در کشور کانادا به کسبوکارهای نوپایی که براساس ایدههای نوآورانه راهاندازی میشوند، استارتاپ گفته میشود. منظور از کسبوکارهای نوپا در اینجا، کسبوکارهایی است که کمتر از سه سال از عمر آنها میگذرد. اغلب استارتاپها در کشور کانادا با هدف تأمین یک نیاز جدید در بازار عرضه و تقاضای این کشور تشکیل میشوند.
مالکیت استارتاپها میتواند بهصورت انحصاری، مشارکتی، سهامی عام و سهامی خاص باشد. فعالیت این کسبوکارها نیز میتواند در سطح محلی، استانی، کشوری یا بینالمللی انجام شود.
شما درصورتی واجد شرایط شرکت در برنامه استارتاپ کانادا خواهید بود که:
(۱) صاحب یک طرح و ایدۀ نوآورانه باشید که بتواند به یک نیاز بازار اقتصادی کانادا پاسخ دهد.
(۲) طرح شما اشتغالزایی کند.
و مهمتر از همه اینکه:
(۳) بتوانید یک حامی مالی برای راهاندازی کسبوکار خود در کشور کانادا پیدا کنید.
در ادامه، دربارۀ هریک از این شرایط، توضیحات مفصلتری خواهیم داد.
معمولاً طرحهای نوآورانه، طرحهایی هستند که بر پایه تکنولوژیهای جدید برای پاسخ به نیازهای جدید دنیای مدرن عرضه میشوند.
در برنامه استارتاپ کانادا به طرحهای نوآورانه در زمینۀ تکنولوژیهای اطلاعاتی، رباتیک، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بهجای سوختهای کربنی، بازاریابی دیجیتال، زندگی سبز و …. بهای زیادی داده میشود.
یکی از مسائل مهم در راهاندازی هر شرکتی در کشور کانادا، اشتغالزایی است. هر شرکتی که در کشور کانادا راهاندازی میشود، باید در ابتدای کار حداقل برای یک شهروند یا مقیم کشور کانادا، ایجاد اشتغال کند. در برنامه مهاجرتی استارتاپ کانادا نیز به مسالۀ اشتغالزا بودن یک طرح اهمیت زیادی داده میشود. طرح استارتاپ هرچقدر هم که نوآورانه باشد، اگر نتواند تاثیری در بازار کار کشور کانادا ایجاد کند، ارزشی نخواهد داشت.
برای راهاندازی یک استارتاپ در کانادا باید یک حامی مالی واجدشرایط پیدا کنید. سازمانهای بسیاری در کشور کانادا هستند که حاضرند بر روی کسبوکارهای نوپا سرمایهگذاری کنند. اما هر کدام از این سازمانها، معایب و مزایای خود را دارند. برای آنکه بتوانید حمایت مالی این سازمانها را کسب کنید، باید یک نمایش خوب و قابلپسند از طرح خود ارائه دهید.
برای آنکه بتوانید در برنامه مهاجرتی استارتاپ کانادا شرکت کنید، باید بتوانید یک حامی مالی تاییدشده برای طرح و کسبوکار خود پیدا نمایید.
سازمانهای حامی در کشور کانادا به سه دسته تقسیم میشوند:
1- شرکتهای سرمایهگذار ونچر یا خطرپذیر (venture capital investers (به اختصار VC)): به این نوع سرمایهگذاری، سرمایهگذاری جسورانه یا سرمایهگذاری کارآفرینی نیز گفته میشود. کار VCها معمولاً تامین سرمایه لازم برای کسبوکارهای نوپا (استارتاپ) و کارآفرین است که استعداد رشد در بازار کانادا را دارند.
سرمایهگذاری بر روی استارتاپها با ریسک فراوانی همراه بوده و ممکن است این کسبوکارها نتوانند با وجود پتانسیل بالا، جایی برای خود در بازار رقابتی امروز پیدا کند. برای گرفتن حمایت VCها در برنامه استارتاپ کانادا باید ثابت کنید که طرح شما قابلیت سوددهی دستکم چند میلیون دلاری را دارد. VCها معمولاً به دنبال سرمایهگذاری بر روی ایدههای نوآورانهای هستند که مراحل رشد اولیه را طی کرده باشند.
2- سازمانهای فرشتۀ سرمایهگذار (angel investors): این سازمانها، به بزرگی VCها نیستند و معمولاً سرمایه یک یا چند استارتآپ را به صورت تزریق سرمایه یکباره یا چندباره تامین میکنند. این نوع سازمانهای سرمایهگذاری بهندرت در مدیریت یک شرکت دخالت میکنند. میزان سرمایهگذاری توسط این شرکتها معمولاً کمتر از 1 تا 2 میلیون دلار است و نوع سرمایه، بیشتر جنبه حقیقی (شخصی) دارد.
سرمایهگذاران فرشته معمولاً در قبال دریافت درصد مشخصی از سود استارتاپ، حمایت مالی آنها در برنامه استارتاپ کانادا را قبول میکنند.
3- مرکز رشد یا انکوباتور (incubators): مراکز رشد، یکی از سازمانهای اقتصادی پذیرفته شده در کشور کانادا هستند که زمینه را برای تبدیل ایدههای خلاقانه و دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به محصولات قابل عرضه در بازار فراهم میکنند. کار این سازمانها، حمایت از کارآفرینان تحصیلکرده و صاحب ایدههای کاربردی است. این شرکتها با ارائۀ امکانات و تسهیلات عمومی، زمینه حضور کارآفرینان در برنامه استارتاپ کانادا را فراهم میکنند.
مراکز رشد کانادا، به کارآفرینانی که قصد راهاندازی یک استارتآپ در کشور کانادا را دارند، نحوه شروع و رشد کسبوکار در بازار کانادا را آموزش میدهند. این سازمانها بر روند رشد ابتدایی استارتآپها نظارت کرده و مانع از کجروی آنها در بازار میشوند. انکوباتورها برای ارائه خدمات خود به متقاضیان برنامه استارتاپ کانادا هزینه دریافت میکنند.
از آنجا که یکی از مسائل مهم در استفاده از برنامه استارتاپ کانادا آگاهی دربارۀ سازمانهای حامی موردتایید کشور کانادا است، در زیر فهرستی از نام این سازمانها را در اختیار شما قرار میدهیم. برای آگاهی از شرایط و ضوابط استفاده از خدمات این شرکتها و سازمانها میتوانید به وبسایت آنها سری بزنید.
⇐ سازمانهای سرمایهگذاری خطرپذیر
⇐ سازمانهای حامی فرشته
⇐ مراکز رشد کانادا
کسانی که تمایل به مهاجرت از طریق برنامه استارتاپ کانادا دارند، باید شرایط عمومی و اختصاصی زیر را داشته باشند:
• متقاضی باید دارای سابقۀ کار مدیریتی باشد.
• مدرک زبان آیلتس ۵ به بالا داشته باشد.
• مدرک تحصیلی دانشگاهی داشته باشد. در شرایط ذکر شده، حداقل مدرک، دیپلم عنوان شده است ولی باتوجه به معادلسازی مدارک تحصیلی کشور ایران با سیستم آموزشی کشور کانادا، داشتن دستکم مدرک فوقدیپلم از دانشگاههای ایران الزامی است.
• سابقۀ کیفری نداشته باشد.
• برگۀ گواهی سلامت پزشکی داشته باشد.
• نامه حمایتی از یک سازمان حامی تایید شده در کانادا داشته باشد.
• ثابت کند که طرح و ایده استارتاپی او از حداقل الزامات مالکیتی برخوردار است.
• ایده و طرح استارتاپی متقاضی باید پویا و کاربردی باشد.
• تمایل به زندگی و کار در کشور کانادا (به جز استان کبک) داشته باشد.
• از تمکن مالی کافی برای تامین هزینههای خود و خانوادۀ خود به مدت حداقل ۶ ماه برخوردار باشد.
• پروسۀ بررسی درخواست متقاضیان استفاده از برنامه مهاجرتی استارتاپ کانادا حداقل ۱۲ تا ۱۶ ماه زمان خواهد برد.
چند نکتۀ مهم:
• متقاضی راهاندازی استارتاپ باید علاوه بر داشتن دانش در زمینه ایده نوآورانه خود، از دانش و سابقۀ مدیریتی نیز برخوردار باشد.
• میزان تمکن مالی موردنیاز برای استفاده از برنامه استارتاپ کانادا برای یک نفر ۱۲۹۶۰ دلار کانادا، برای دو نفر ۱۶۱۳۵ دلار کانادا، برای سه نفر ۱۹۸۳۶ دلار کانادا، برای ۴ نفر ۲۴۰۸۳ دلار کانادا، برای ۵ نفر ۲۷۳۱۵ دلار کانادا است که بهازای هر یک نفر اضافۀ دیگر، مبلغ ۳۴۹۲ دلار کانادا به این مبلغ اضافه میشود.
• در پروندههایی که تحت برنامه استارتاپ کانادا بررسی میشوند، از متقاضی و همراهان او انگشتنگاری میشود.
• نامه حمایت، قراردادی است که بین متقاضی استارتاپ کانادا و سازمانهای حامی تائید شده در کشور کانادا منعقد میشود و در آن، شرایط و تعهدات سازمان مزبور نسبت به متقاضی و تعهدات متقاضی در برابر سازمان مزبور ذکر شده است.
• یک استارتآپ نمیتواند بیش از ۵ عضو داشته باشد و برای هر عضو، یک پرونده جداگانه تشکیل داده خواهد شد.
• کسانی که در استان کبک زندگی میکنند یا میخواهند زندگی کنن، واجد شرایط برنامه استارتاپ کانادا نیستند.
• برای آنکه فردی بتواند از استارتاپ کانادا استفاده کند باید یک گروه سرمایهگذار تائید کنند که در این استارتآپ حداقل ۷۵۰۰۰ دلار کانادا سرمایهگذاری کرده است. اگر تعداد سرمایهگذاران و حامیان مالی بیش از دو باشد، مجموع سرمایهگذاری انجام شده باید حداقل ۷۵۰۰۰ دلار کانادا باشد.
• در صورتی که حمایت مالی از سوی یک صندوق سرمایهگذاری انجام شده، مبلغ سرمایهگذاری باید حداقل ۲۰۰ هزار دلار کانادا باشد (اگر چند صندوق سرمایهگذاری در حمایت مالی استارتاپ شریک باشند، مجموع سرمایهگذاریها باید حداقل ۲۰۰ هزار دلار کانادا باشد).
• یکی از مراکز رشد (انکوباتور) در کانادا باید تایید کند که آموزش صاحب استارتآپ و نظارت بر روند ایجاد و گسترش استارتآپ را قبول کرده است.
• متقاضیان باید حداکثر ۶۵ سال سن داشته باشند و ارزش داراییهای مالی آنها (منقول و غیرمنقول) حداقل ۱۵۰ هزار دلار کانادا ارزیابی شده باشد.
داوری همتا پروسهای است که در طی آن، اعتبارنامههای دریافتی از حامیان مالی مورد ارزیابی قرار میگیرد. این ارزیابی، پس از طی همۀ مراحل مربوط به صدور ویزای استارتاپ کانادا و درصورت تشخیص افسر پرونده انجام میشود. اعلام نتیجه قبولی یا رد درخواست متقاضی یا متقاضیان به نتیجه داوری همتای انجامشده بستگی دارد. برخی اوقات، داوری همتا بر روی پروندههایی که بهصورت تصادفی انتخاب شدهاند، انجام میشود و دلیل دیگری ندارد.
داوری همتا، توسط یک گروه متشکل از متخصصان و کارشناسان حوزۀ فعالیتهای استارتاپ کانادا انجام میشود. هیچیک از کارمندان ادارۀ مهاجرت کانادا عضو این گروه نیستند. این گروه وظیفه دارند علاوه بر بررسی صحت و سقم نامه حمایتی ارائه شده توسط سازمان و شخص به اداره مهاجرت، ایده استارتآپی، شرایط متقاضیان استفاده از برنامه استارتاپ کانادا و مطابقت داشتن نحوه حمایت حامیان با استانداردهای تعیین شده را بررسی کنند.
کمیتههای داوری همتا، براساس نوع حامی مالی متفاوت خواهند بود. بهعنوان نمونه، اگر صادرکننده نامه یکی از مراکز رشد کانادا باشد، سازمان بررسیکننده CABI و درصورتی که حامی یکی از سازمانهای فرشته باشد، سازمان CANACO وظیفه داوری همتا را بهعهده خواهند داشت.
کسانی که واجد شرایط استفاده از برنامه استارتاپ کانادا هستند، میتوانند برای دریافت ویزا و مجوز کار کانادا اقدام کنند. این افراد باید قصد زندگی در کانادا بهجز استان کبک را داشته باشند و بعد از ورود به خاک کانادا، برای راهاندازی استارتاپ خود اقدام کنند. همچنین، دولت کانادا از افرادی که با استفاده از برنامه استارتاپ کانادا به این کشور مهاجرت میکنند، حمایت مالی نمیکند و برای همین، شخص متقاضی باید بتواند از عهده هزینههای زندگی خود و خانوادهاش برآید.
از آنجا که مجوز کار صادر شده برای متقاضیان استارتاپ کانادا مجوز کار مخصوص نیروی کار ماهر کانادا است، متقاضی میتواند برای همسر خود درخواست مجوز کار موقت (open work permit) نماید. چنانچه فرزندان تحت تکفل فرد بخواهند همراه با متقاضی یا بعد از او به کشور کانادا بروند، باید مجوز تحصیل (study permit) داشته باشند.
در برنامه استارتاپ کانادا امکان گرفتن اقامت دائم برای شخص متقاضی و همسر و فرزندان تحت تکفل او وجود دارد.
برنامه ویزای استارت آپ کانادا در سال ۲۰۱۳ راه اندازی شد. در آن زمان این ویزا یک برنامه مهاجرتی بود که مبلغ خاصی برای سرمایه گذاری لازم نداشت یا احتیاجی به سرمایه گذاری نبود. در واقع اگر شما یک ایده کاری خلاقانه داشتید ممکن بود بتوانید اقامت دائم کانادا را برای خود و افراد خانواده دریافت کنید.
در آوریل ۲۰۱۹ بعد از بررسی دوباره این برنامه دولت کانادا اعلام کرد برنامه ویزای استارت آپ کانادا را به صورت دائم جزو برنامه مهاجرتی کانادا باشد.
این برنامه کاملا موقیت آمیز بود و سالانه تعداد زیادی کارآفرین خلاق را به کانادا میآورد. دولت کانادا جدیدا یک بودجه ۴.۵ میلیون دلاری را برای پابرجا نگه داشتن این برنامه اختصاص داد. اینگونه این راه را برای متقاضیان راحتتر کرده است.
اولین قدم برای دریافت وبزای استارت آپ تنظیم یک بیزینس پلن دقیق و با جزئیات کامل است. شما باید در بیزینس پلن خود جزئیات دقیق کارتان را توضیح و برنامه خود برای رشد و موقیت بیزینس خود را شرح دهید. بعد از این کار شما باید پلن خود را برای حداقل ۵۰ شرکت کانادایی و سرمایه گذار ارسال کنید. همچنین باید ثابت کنید قصد اقامت در کبک را ندارید.
اگر قصد مهاجرت از طریق ویزای استارت آپ کانادا را دارید باید مبالغ زیر به عنوان سرمایه اولیه را دریافت کنید:
اگر سرمایه بیزینس شما توسط designated Canadian venture capital fund تامین میشود مبلغ ۲۰۰ هزار دلار کانادا و اگر توسط designated Canadian angel investor group تامین میشود مبلغ ۷۵ هزار دلار کانادا و اگر در برنامه Canadian business incubator program پذیرفته شوید محدودیتی برای میزان سرمایه وجود ندارد و فقط باید در برنامه آموزشی آنها قبول شوید.
بعد از اینکه توانستید سرمایه گذار خود از گروههای بالا پیدا کنید، شرکت سرمایه گذار باید نامه حمایت خود از شما را به سازمانهای مربوطه ارسال کند. همچنین شما باید نامه دریافت شده مبتنی بر اینکه سرمایه گذار دارید را در شرکت IRCC به ثبت برسانید.
در مرحله آخر شما باید نامه تمکن مالی مبنی بر توانایی حمایت مالی خود و خانوادهتان را ارائه دهید. مبلغ تمکن مالی بر اساس تعداد افراد خانواده به صورت زیر است:
تعداد نفرات | بودجه مورد نیاز |
افراد مجرد | تقریبا ۷ هزار دلار |
افراد متاهل بدون فرزند | تقریبا ۹ هزار دلار |
افراد متاهل با یک فرزند | تقریبا ۱۱ هزار دلار |
افراد متاهل با دو فرزند | تقریبا ۱۴ هزار دلار |
کشورهای بسیاری ویزای استارت آپ را را ارائه میدهند، اما چیزی که کشور کانادا را گزینه مناسبی میکند این است که شما پس انجام کارها و تعهدات بالا و دریافت کارت اقامت دائم (PR) خود، شما تعهدی برای فعالیت و راه اندازی شرکت را ندارید، در صورتی که در کشورهای دیگر شما در صورتی اقامت خود را دریافت میکنید که شرکت و بیزینس خود را راه اندازی کرده، به موفقیت و کسب درآمد برسید.
با توجه به نیازهای شرکت تا حداکثر ۵ نفر میتوانند برای این ویزا از طریق یک استارت آپ اقدام کنند. البته باید در نظر داشت که وجود همه این افراد باید برای شرکت ضروری باشد و همچنین این موضوع را باید در گرفت که اگر یکی از شرکا برای ویزا رد شود، بقیه افراد هم به دنبال او ریجکت میشوند و نمیتوانند ویزا و اقامت خود را دریافت کنند.
اگر شما یک کارآفرین با ایدههای نوین و خلاقانه هستید، میتوانید از طریق برنامه استارتاپ کانادا شانس خود را برای گرفتن اقامت کانادا امتحان کنید. رویه این برنامه مهاجرتی به این صورت است که بعد از درخواست تقاضا برای ویزای استارتاپ، با استفاده از مجوز کار کشور کانادا، کسبوکار خود را راهاندازی میکنید. این استارتاپ باید ظرف مدت یکی دو سال به سوددهی برسد. درصورتی که در این مدت موفق به اخذ اقامت دائم کانادا شده باشید و استارتاپ شما به سوددهی نرسید، تاثیری در وضعیت اقامت شما ایجاد نخواهد شد.
اگر هنوز سوال و ابهامی برات مونده، فرم مشاوره رو پر کن تا ما با شما تماس بگیریم.
سوالات مهاجرتی خود را در این قسمت مطرح کنید ،حداکثر تا دو روز کاری پاسخ داده خواهد شد.
برای شروع و زدن یک استارتاپ در کشور کانادا آیا نیاز هست که اعضای تیم حتما از توابع خود این کشور باشند؟ چون ما خودمون فعلا در شروع کار یک تیم 6 نفره هستیم و قصد داریم که با هم به این کشور مهاجرت کنیم و بعدا که کسب و کار رو رشد و توسعه دادیم از مردم کانادا هم بتونیم نیرو جذب کنیم.
سلام بله . هدف از قبولی استارتاپتون این هست که از افراد کانادایی هم به عنوان نیروی کار استفاده بشه