مهاجرت به ارمنستان مطلبی است که در این مقاله با جزئیات به آن پرداخته ایم. ارمنستان کشوری مدرن و در حال رشد با تاریخ و سنتهای غنی، طبیعت زیبا، غذاهای عالی و نرخ جرم و جنایت بسیار پایین است. ایروان پایتخت ارمنستان یکی از امنترین شهرهای جهان به شمار میرود. هزینه زندگی در این کشور در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی، بسیار پایین است. دریافت اجازه اقامت ارمنستان به شما حق سفر بدون ویزا، اقامت بدون محدودیت و حق شرکت در هر گونه فعالیت قانونی مانند تجارت، کار، تحصیل و بازنشستگی در این کشور را میدهد. یک فرد مقیم ارمنستان میتواند از اعضای خانواده خود حمایت مالی کند تا آنها نیز مقیم شوند. ما در این مقاله به مهاجرت به ارمنستان از جنبههای مختلف پرداختهایم.
مشاوره تخصصی مهاجرت و کسب اقامت
ارمنستان ویزا و مجوز اقامت به سرمایهگذاران، کارآفرینان، مشاغل آزاد، نیروهای کار و اعضای خانواده آنها با مسیری برای اخذ شهروندی ارائه میدهد.
موقت (کوتاه مدت) | دائمی (بلند مدت) | ویژه | اجازه اقامت |
۱ سال قابل تمدید | ۵ سال، قابل تمدید
۱۰ سال، قابل تمدید |
۵ سال، قابل تمدید
۱۰ سال، قابل تمدید |
مدت اعتبار |
۲۱۰ دلار (۱۰۵۰۰۰ درام) | ۲۸۰ دلار (۱۴۰۰۰۰ درام) ۳۰۰ دلار (۱۵۰۰۰۰ درام) | ۲۸۰ دلار (۱۴۰۰۰۰ درام) ۳۰۰ دلار (۱۵۰۰۰۰ درام) | هزینههای دولتی |
۳۰-۴۵ روز | ۳۰-۴۵ روز
۶۰ روز |
جدول زمانی | |
همسر، پدر یا مادر، پسر یا دختر | همسر، پدر و مادر، پسر، دختر، برادر، خواهر، پدربزرگ و مادربزرگ، نوه | خانواده تحت پوشش | |
پس از ۳ سال اقامت | پاسپورت/ شهروندی |
انواع مجوزهای اقامت صاحبان مشاغل شامل اقامت موقت (۱ ساله)، دائمی (۵ ساله) یا ویژه (۱۰ ساله) هستند. اگر صاحب یک کسبوکار نسبتا جدید باشید، معمولا توصیه میشود ابتدا برای اجازه اقامت موقت (۱ ساله) اقدام کنید. اگر کسبوکار شما به خوبی تثبیت شده است و سابقه خوبی در پرداخت مالیات دارد، میتوانید برای یک مجوز ۵ ساله اقدام نمایید. گذرنامههای ویژه ۱۰ساله، عموما برای صاحبان مشاغل بزرگتر صادر میشود که تعداد قابل توجهی مشاغل محلی ایجاد کردهاند.
نوع و میزان مالکیت صاحب یک کسبوکار ممکن است به گونهای باشد که مشمول “کارآفرین خصوصی” یا سهامدار یک شرکت انتفاعی (LLC، JSC، تعاونی) باشد. قانون ارمنستان حداقل اندازه سهمی برای یک سهامدار واجد شرایط اقامت، تعیین نمیکند. بنابراین، حتی داشتن سهام کوچک 5٪ یا 1٪ مشروط بر واقعی بودن مالکیت میتواند کافی باشد.
ماهیت تجارت (فروش کالا، خدمات یا استفاده از اموال) چندان مهم نیست و دولت یک نوع تجارت را بر دیگری ترجیح نمیدهد. با این حال، ماهیت کسبوکار، شرایط و مدارکی را که باید ارائه دهید را از پیش تعیین مینماید. به عنوان مثال، اگر یک فروشگاه خردهفروشی باز میکنید، افسر مهاجرت از شما انتظار دارد:
اگر شما یک متخصص فناوری اطلاعات هستید که از خانه کار میکنید، افسر از شما انتظار دارد:
در ارمنستان، پس از راه اندازی کسبوکار، اجازه اقامت برای صاحب کسبوکار صادر میشود. یک خارجی مجاز است و انتظار میرود در زمانی که هنوز دارای ویزای بازدیدکننده معمولی است، کسبوکار خود را شروع کند. اگر کسبوکار فقط در مرحله برنامهریزی باشد، درخواست اجازه اقامت توصیه نمیشود، زیرا مطمئنا چنین درخواستی رد میشود.
فریلنسرها و صاحبان مشاغل آنلاین نیز میتوانند واجد شرایط دریافت اقامت ارمنستان باشند. قانون متقاضی را ملزم نمیکند که مشتریان محلی داشته باشد یا نشان دهد که درآمد از منابع ارمنی دارد.
همان قوانین صاحبان مشاغل معمولی، برای فریلنسرها و صاحبان مشاغل آنلاین نیز اجرا میگردند. بهعلاوه اینکه یک درخواست تنها در صورتی پذیرفته میشود که فریلنسر یا صاحب کسبوکار آنلاین بهعنوان مالیاتدهنده در ارمنستان ثبت شده باشد (برای مثال بهعنوان یک مالک انحصاری، مالک LLC و غیره). برای واجد شرایط بودن برای اجازه اقامت، فریلنسر یا صاحب کسبوکار آنلاین باید درآمد خارجی خود را به مقامات مالیاتی ارمنستان گزارش کند و مالیات آن را بپردازد.
سرمایهگذاران نیز میتوانند واجد شرایط مهاجرت به ارمنستان و اخذ اقامت ارمنستان با شرایطی مشابه صاحبان مشاغل باشند. قانون به طور خاص متقاضی را ملزم نمیکند که به طور فعال در مدیریت روزانه تجارت خود شرکت نماید. بنابراین، همان قوانین صاحبان مشاغل معمولی، برای سرمایهگذاران نیز اجرا میشوند.
داشتن املاک و مستغلات به تنهایی شما را واجد شرایط دریافت اجازه اقامت نمیکند. با این حال، شما دو گزینه دارید: 1) توسعه املاک و مستغلات یا 2) خرید و بهره برداری ملک اجاره ای. اگر ملک را به یک دارایی تجاری درآمدزا تبدیل کنید، واجد شرایط اقامت خواهید شد. همچنین شما باید بهعنوان مالیاتدهنده در ارمنستان ثبتنام کنید (مثلا به عنوان یک مالک انحصاری، مالک LLC، و غیره) و مالیات بر درآمد خود را بپردازید. درآمد اجاره معمولا 10٪ مالیات دارد.
با خرید یک کسبوکار موجود یا داشتن سهمی در یک کسبوکار موجود میتوان واجد شرایط دریافت اقامت شد. چنین درخواستهایی معمولا به دلیل بررسیهای دقیق و مسائل ارزیابی، پیچیدهتر هستند.
سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی یا شرکتی قابل معامله عمومی و سهام شرکتی نیز ممکن است شما را برای اقامت واجد شرایط کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت بورس اوراق بهادار ارمنستان مراجعه نمایید.
به عنوان یک قاعده کلی، نیروی کار خارجی (کارمندان و پیمانکاران) در ارمنستان به دو مدرک نیاز دارند:
تعدادی معافیت از الزامات مجوز کار وجود دارند، مانند متخصصان خارجی بسیار ماهر، صاحبان مشاغل، مدیران اجرایی و دستههای خاصی از نیروهای کار.
کار بدون مجوز کار یا اجازه اقامت ممکن است منجر به جریمه برای کارفرما و لغو ویزا برای کارمند گردد. در صورت فسخ قرارداد کار، مجوز کار و اجازه اقامت ممکن است باطل شوند.
دانشجویان مؤسسات آموزشی دارای مجوز (ابتدایی، متوسطه و بالاتر) میتوانند واجد شرایط اخذ مجوز اقامت موقت باشند که برای مدت برنامه تحصیلیشان صادر میشود. هر مؤسسه آموزشی معمولا نامه پذیرش برای پشتیبانی از درخواست اقامت دانشجو ارائه میدهد. چنین نامهای باید تاریخهای برنامه تحصیلی (سال تحصیلی) را که پذیرش برای آن اعطا شده، مشخص کند.
معمولا دانشجویان با ویزای بازدیدکننده به این کشور میروند و پس از رسمیت بخشیدن به پذیرش، اجازه اقامت موقت دریافت میکنند. این مجوز میتواند برای مدت برنامه تحصیلی تمدید شود. برای اخذ ویزا، نامه پذیرش از دانشگاه لازم خواهد بود. پس از پایان تحصیل و یافتن کار هم میتوان اجازه اقامت کاری دریافت کرد.
اگر دارای مجوز اقامت ارمنستان هستید، اعضای نزدیک خانواده شما نیز ممکن است واجد شرایط اقامت باشند. به طور خاص، میتوانید از همسر، فرزندان خود (کوچک یا بزرگسال، بدون محدودیت سنی) و همچنین والدین خود (بدون محدودیت سنی) حمایت کنید. لازم نیست نشان دهید که اعضای خانواده از نظر مالی به شما وابسته میباشند. با این حال، گواهی تولد یا ازدواج (یا سند معادل) قانونی (Apostille یا قانونیسازی کنسولی) برای ایجاد رابطه خانوادگی باید نشان داده شود. علاوه بر این، دارندگان اجازه اقامت دائم (طولانی مدت) و ویژه میتوانند خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ و نوههای خود را نیز حمایت کنند.
برای اعضای خانواده معمولا فقط مجوزهای اقامت موقت (یکساله) صادر میشود، حتی اگر متقاضی اصلی دارای مجوز اقامت دائم (پنجساله) یا ویژه (دهساله) یا شهروند ارمنستان باشد. در دو مورد آخر (در حالتی که متقاضی اصلی یک شهروند ارمنستان یا مقیم ویژه است) اگر اعضای خانواده قبلا سه سال در ارمنستان اقامت داشته باشند، میتوانند برای یک مجوز ۵ ساله واجدشرایط باشند.
به طور کلی، امکان درخواست همزمان برای اقامت متقاضی اصلی و اعضای خانواده وی وجود ندارد. اعضای خانواده باید درخواستهای خود را بعد از صدور مجوز اقامت متقاضی اصلی ثبت کنند. از این رو، نیاز به برنامهریزی مناسب قبل از فرآیند درخواست، به خصوص در مورد تمدید مجوزها است.
درخواست برای مجوزهای اقامت موقت (۱ ساله) یا دائمی (۵ ساله) باید در اداره مهاجرت – اداره گذرنامه و ویزا پلیس ارمنستان ثبت شود. در سفارتخانههای ارمنستان در خارج از این کشور نمیتوان برای چنین مجوزهایی اقامتی اقدام نمود. درخواستها را میتوان توسط وکیل یا نماینده دیگری که دارای وکالتنامه است، ثبت کرد.
درخواست مجوزهای اقامت ویژه (۱۰ساله) را میتوان در اداره مهاجرت یا سفارت ارمنستان در خارج از کشور ثبت کرد. امکان ثبت درخواست برای پاسپورت ویژه از راه دور با دادن وکالتنامه به نماینده شما وجود دارد، البته در زمان درخواست باید حضور فیزیکی در ارمنستان داشته باشید.
دارنده اجازه اقامت ارمنستان معمولاً پس از سه سال اقامت، واجدشرایط درخواست پاسپورت ارمنستان (تابعیت) میشود. ارمنستان اجازه تابعیت مضاعف را میدهد و شما ملزم به صرفنظر از تابعیت دیگر خود نخواهید بود. در عمل، درخواستهای شهروندی در صورتی پذیرفته میشوند که متقاضی، مجوز اقامت ارمنستان (موقت، دائم یا خاص) را داشته باشد.
علاوه بر شرایط اقامت سه ساله، شما باید آزمون دانش قانون اساسی ارمنستان را بگذرانید. این آزمون شامل ۳۳ سوال چند گزینهای میباشد و برای قبولی در آن باید تنها به ۱۷ سوال پاسخ صحیح دهید. این آزمون به زبان ارمنی برگزار میشود و بسته به شدت آموزش، ممکن است نیاز باشد یک یا چند ماه برای یادگیری زبان پایه ارمنی وقت بگذارید.
رعایت شرایط فوق تضمین نمیکند که درخواست شهروندی شما تایید میشود. امکان اعتراض به رد دادخواست شهروندی در دادگاه نیز وجود دارد. همچنین امکان درخواست مجدد شهروندی پس از یک سال وجود خواهد داشت.
پس از مهاجرت به ارمنستان اجازه اقامت باید هر چند وقت یک بار تمدید شود. مجوزهای موقت هر سال قابل تمدید میباشند. در حالی که مجوزهای اقامت دائم (بلند مدت) و مجوزهای اقامت ویژه به ترتیب هر پنج و ده سال یکبار قابل تمدید هستند.
درخواست تمدید باید حداکثر ۳۰ روز قبل از انقضای مجوز فعلی ثبت شود. در صورت داشتن مجوزهای ویژه، توصیه میگردد حداقل ۶۰ روز قبل از انقضا، درخواست ارائه شود. اگر اعضای خانواده (وابستگان) هم وجود دارند، متقاضی اصلی باید حتی زودتر (۶۰ تا ۷۵ روز قبل) درخواست دهد تا زمان کافی برای رسیدگی به درخواست او و افراد تحت تکفل وجود داشته باشد.
به طور مشابه، نیروی کار باید قبل از درخواست برای تمدید مجوز اقامت، مجوز کار خود را تمدید کنند. روند تمدید مشابه با درخواست اصلی است. به عنوان مثال، یک صاحب کسبوکار همچنان باید توسط یک افسر مهاجرت مصاحبه شود و مدارکی دال بر فعالیتهای تجاری فعال نشان دهد.
برای تمدید اجازه اقامت نیازی به گذراندن چند روز مشخص در ارمنستان نیست. علاوه بر این، امکان درخواست تمدید از راه دور نیز وجود دارد. همچنین هیچ محدودیتی برای چند بار تمدید اجازه اقامت وجود ندارد.
اتباع ایرانی که مایل به مهاجرت به ارمنستان با خانواده خود هستند، میتوانند از میان انواع برنامههای مهاجرتی که این کشور ارائه میدهد، یکی را انتخاب کنند. در میان روشهای مختلف این کشور، مهاجرت از طریق تحصیل، کار، سرمایهگذاری، ثبت شرکت و پیوستن به خانواده متداولترین روشها هستند. ما در موسسه مهاجرتی هرمس اپلای با توجه به شرایط هر فرد، بهترین روش مهاجرت به ارمنستان را به او پیشنهاد میدهیم. تیم ما دارای کارشناسان آشنا به امور مهاجرت و اخذ ویزا ارمنستان است.
اگر هنوز سوال و ابهامی برات مونده، فرم مشاوره رو پر کن تا ما با شما تماس بگیریم.
سوالات مهاجرتی خود را در این قسمت مطرح کنید ،حداکثر تا دو روز کاری پاسخ داده خواهد شد.